Share this article on social media
Sanayileşme ile birlikte köyden kente doğru hızlı ve büyük bir göç meydana gelmiştir. Bu göç sayesinden şehirler büyüdü fakat genişlemedi. Şehirlerin merkezlerinden uzaklaşmak istemeyen ve buradan maddi kazanç elde etmek isteyen insanlar şehirleri genişletmek yerine yükselttiler. Yani şehir merkezlerinde çok katlı yapılar inşa edildi.
Modern hayatın bir getirisi olan apartmanlar böylece yaşamımıza girdi. Çok katlı olmaları sebebi ile yüksek katlarda oturan insanların evlerine girip çıkmaları için yüzlerce basamak merdiven inip çıkmaları gerekiyor ve haliyle bu durum çok zor ve yorucu bir hal almaya başladı. Buna çözüm olarak apartmanlarda asansörler kullanılmaya başlandı. Asansör 19. yy’da maden ocaklarında ve fabrikalarda kullanılmaya başlanmış ve daha sonra apartmanlarda yerini almıştır.
Günümüzde ise, yük asansörü, insan asansörü, sedye asansörü, araç asansörü, özürlü asansörü, hidrolik asansörü, makine dairesiz asansörü gibi pek çok modeli bulunmakta. Böylesine geniş bir alanda kullanılan asansörlerin belirli periyotlar ile bakımlarının yapılması gerekmektedir.
Asansör bakım işi, insan hayatı söz konusu olduğu için büyük bir öneme sahiptir. Asansörlerde bulunan fren masfalı, vinç karteri, emniyet kilitleri, raylar, halatlar ve motor gibi onlarca parçanın yağlanması, ayarlanması ve kontrol edilmesi gerekir. Özellikle asansör trafiğinin çok sık kullanıldığı hastane ve iş yerlerinde asansör bakımı daha titiz ve sık bir şekilde yapılmalıdır.
Asansörlerde bakım yapıldığı gibi zaman zaman revizyon da yapılmalıdır. Uzun yılardır kullanılan bakım sonucu istenilen şekilde fayda vermeyen asansörlerde revizyon yapılmalıdır. Kullanım ömrü sona eren, insanlar için risk oluşturan asansörleri, asansör revizyon işlemleri ile yenilenmesi gerekir. Asansör revizyon işlemi ile asansör sisteminde gerekli olan parçaları yenilenir. Böylece asansör sistemini değiştirmeden daha ekonomik bir şekilde revizyon yapılarak asansörün kullanım ömrü biraz daha uzatılır. Gerek bakım gerekse revizyon olarak bütün asansörlerin her ay bu işlemlere tabi olması hayati önem taşır.